zakendoen in Duitsland

Sinds de onthullingen over PRISM, telefonische afluisterpraktijken etc. wordt men zich er steeds meer van bewust, dat niets meer veilig is. We worden gevolgd, bespioneerd en email verkeer wordt meerdere jaren opgeslagen (meestal op servers in de US). 

Dit heeft wereldwijd tot grote verbijstering geleid, bij mij echter niet. Wellicht heeft dit met het feit te maken dat ik Duitse ben. Voor mij was altijd duidelijk dat uitgerekend het internet een glazen huis is. De actuele ontwikkelingen op dit gebied bieden een goed moment het verschil tussen de privacy gevoeligheid van Duitsers t.o.v. Nederlanders nader te bekijken.

In mijn werkverleden heb ik vaker meegemaakt, dat men het in Nederland lang niet zo nauw neemt met de privacy wetgeving in de online marketing dan in Duitsland. Men is er gewoon niet zo zeer mee bezig, of moet ik zeggen “niet geschoten is altijd mis?”. Mijn bedenkingen over het onderwerp privacy en direct marketing in Duitsland werden regelmatig van tafel geveegd.

Cultureel-historische achtergrond: 

Nederland kent geen geschiedenis, waarin privépersonen het doelwit waren van groots aangelegde spionageactiviteiten door hun overheid. Het vertrouwen in de Nederlandse overheid is dan ook nog steeds groot.

Bekijk je daarentegen de afgelopen 100 jaar in Duitsland, dan wordt vrij snel duidelijk dat men hier het dat vertrouwen behoorlijk kwijt is geraakt. Er zijn drie belangrijke historische periodes waarin de Duitse overheid massaal inbreuk pleegde op de privacy van de eigen bevolking en er misbruik van heeft gemaakt:

  1. de Nazi`s
  2. de Stasi`s
  3. en tijdens het binnenlandse conflict met de Rote Armee Fraktion (1970-1998)

Dat zijn een behoorlijk aantal jaartjes waarin Duitse burgers het eigen gedachtegoed niet vrij konden uitdragen en menig leven niet veilig was. Ook mijn grootvader moest ooit vluchten omdat er aanwijzingen waren dat zijn leven en die van zijn vrouw en kinderen in gevaar kwam. Privacy staat hierdoor voor Duitsers hoog op de agenda en de benadering vraagt om tact en geduld.

Duitsers zijn bijv. veel voorzichtiger met het:

  1. achterlaten van persoonlijke gegevens op webshops of andere sites
  2. kopen bij onbekende, ongekwalificeerde webshops
  3. online shoppen bij niet-Duitse webshops
  4. online banking
  5. etc.

Bovendien zijn zij veel sneller geneigd een klacht in te dienen of juridische stappen te ondernemen als men vindt dat de privacy wetgeving niet word nageleefd.

Daarom wil ik hieronder aandacht vragen voor een aantal gouden regels die de inbreuk op de privacy gevoeligheid in Duitsland helpt te voorkomen. Verkeerde benadering kan je reputatie behoorlijk beschadigen.

De 5 gouden regels als je zakelijk contacten via direct marketing wilt leggen in Duitsland:

  1. Houd je aan de spam wetgeving van 1 oktober 2009 / de meest duidelijke samenvatting vond ik hier
  2. Verkies de persoonlijke benadering of benadering per post boven de elektronische
  3. Doe de nodige research om de juiste doelgroep(en) en legitieme email adressen te vinden
  4. Zorg voor de opbouw van je mailinglist via social media of blog door meerwaarde (content) te leveren. Wees creatief.
  5. Gebruik de diensten van een (Duits) direct marketing bedrijf dat rechtmatig adressen van jouw doelgroep heeft verworven en deze mag gebruiken (Duits ook “Lettershop Verfahren” genoemd)

De privacy wetgeving is in Duitsland in de volgende wetten vastgelegd:

De klantenbenadering in Duitsland vereist een strategische aanpak. Wilt u weten wat en hoe het wel mag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.