zakendoen in Duitsland

Is het je ook al eens opgevallen? De kleuren in de Duitse vormgeving, zoals een logo of promotiemateriaal zijn in Duitsland veel ingetogener dan in Nederland. De basiskleuren blauw, rood en geel overheersen. Men kiest voornamelijk voor kleurcombinaties in deze drie heldere basiskleuren. Secundaire kleuren worden veelal slechts als accent toegevoegd. In eerste instantie geldt dit voor bedrijfslogo’s en vervolgens wordt deze lijn doorgetrokken door de gehele corporate identity.

Kleuren in de Nederlandse vormgeving vs. Duitsland

In Nederland daarentegen gebruikt men een veel groter kleurenpalet in het promotiemateriaal; hier zie je vaak ook de secondaire en tertiaire kleuren in de vormgeving terug, met name donkergele, oranjeachtige kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de Rabobank, ING, TNT, PostNL, Boels, Honig, Arke, Kwantum, Blokker, Mora, Coop, Robijn, Simyo, Arcelor Mittal, Ziggo, NPO, CZ, D-Reizen, Nationale Nederlanden, Van Haren, Zwitsal en Coolblue. Dit in tegenstelling tot de bekende Duitse merken, waar oranje veel minder voorkomt; Brandt, Sixt (accent), DAK, Globus Supermarktkette, Osram, Obi, Continental en ZDF vormen een uitzondering op de regel.

De vierde kleur die we na rood, blauw en geel tegenkomen in de logo’s van Duitse bedrijven en merken, is groen. In Nederlandse bedrijfslogos zie je ook vaak groen, maar daarnaast ook veel magentatinten zoals bij DA, Bakker Bart, Big Bazaar, Leen Bakker, Miss Etam, Nuon, Dio Drogist, ASR, LG en iDeal. Met secundaire en tertiaire kleuren worden de Nederlandse designs opgeleukt.

Niet alleen de kleur, maar ook de vorm bepaalt het design. In de Nederlandse vormgeving tref je een voorkeur aan voor grote vlakvullingen; geheel gekleurde visitekaartjes zijn normaal. In Duitsland is men behoudender en voert witruimte met veel tekst de boventoon. De verhouding tussen beeld en tekst is in Duitsland precies omgekeerd van het Nederlandse promotiemateriaal. Duits promotiemateriaal bevat meer tekst en Nederlands drukwerk juist meer beeld.

TIP: kies bij het ontwerpen van je promotiemateriaal bewust voor de juiste kleuren; zorg dat je flyers, brochures, advertenties, klantenmagazines, e-mailnieuwsbrieven en dergelijke qua kleur en vlakvulling aan de meer ingetogenere wens van de Duitser voldoet. Met name de tekst-beeldverhouding is makkelijk aan te passen. Kies voor meer (toelichtende) woorden en feitelijke informatie en ondersteunend fotomateriaal en afbeeldingen. Of gebruik fotomateriaal juist om details visueel te benadrukken.

Vaak hoor ik van Nederlanders dat ze Duitse promotiemateriaal net zoals Duitse websites saai vinden. Vind jij dat ook?

In mijn boek vertel ik nog veel meer over de kansen om je promotie in Duitsland te verbeteren. 

 

Psychologische aspecten van kleur in reclame

  • Rood: energie, kracht, passie, opwinding (eetlust opwekkend).
  • Oranje: warmte, energiek, vriendelijkheid, gezelligheid, plezier, succes.
  • Geel: vreugde, optimisme, vrolijkheid, energiek, zelfvertrouwen.
  • Groen: natuurlijk, frisheid, balans, rustgevend, groei, veiligheid, duurzaamheid.
  • Blauw: loyaliteit, betrouwbaar, serieus, intelligentie, effectiviteit, vers.
  • Violet: nostalgie, mysterie, spiritualiteit, luxe, kwaliteit.
  • Magenta: jeugdig, zorg, romantiek, warmte, vrouwelijk, speels.
  • Zwart: helderheid, elegantie, wijsheid, zakelijk.
  • Wit: eenvoud, helderheid, eerlijk, hygiëne. • Grijs: serieus, competent, hoogwaardig (de meest neutrale kleur).
  • Bruin: warmte, betrouwbaarheid, hulp, eerlijkheid, genot.
Primaire kleuren zijn blauw, rood en geel. Secondaire kleuren zijn groen, oranje en violet, en de tertiaire kleuren zijn olijfgroen, donkergroen, donkerbruin, donkergeel, turkoois en grijsblauw.

Lees nog veel meer tips in het boek