zakendoen in Duitsland

over Nina krockow

In twee landen thuis

Nog even en ik ben letterlijk 50/50. Dan heb ik net zolang in mijn geboorteland Duitsland gewoond en gewerkt als in Nederland. 

Noem me een gepassioneerde Nederlands-Duitse grensganger, bedrijfsadviseur, marketeer, promotor, trainster en auteur. Ik ben geboren en getogen in Duitsland en heb in 1997 gekozen om naar Nederland te emigreren. 

Wat ik deed:

Na mijn studie universele talenkunde, mediawetenschap en informatiekunde op de universiteit Düsseldorf werkte ik in diverse Nederlandse bedrijven in de marketing en communicatie voor de DACH landen. In meer dan 20 jaar werkervaring zag ik dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven regelmatig stuk liep op cultuurverschillen en onbegrip. Bovendien weten Nederlandse bedrijven vaak niet hoe ze de Duitse consument of zakenpartner moeten bereiken. 

Waarom werkt men anders met elkaar? Welke invloed hebben regels en geschiedenis op ondernemen in Duitsland? Wat bepaald het koopgedrag van de Duitse consument. Het viel me op hoe weinig we van elkaar weten. Onze denkkaders, onze communicatiestijl, verwachtingen en behoeftes zijn tegenstrijdig. Maar juist dat bepaald of we wel of geen zaken met elkaar doen.

DUITSLAND, INDIA, FRANKRIJK, SPANJE, AMERIKA, NEDERLAND

Wat me boeit: 

Passie voor mensen, culturen en de psychologie van de mens heb ik al sinds mijn jeugd. Waardering voor andere volkeren, hun kwaliteiten en bijzonderheden is voor mij een vanzelfsprekend-heid.  Met 12 jaar woonde ik met mijn familie in India, een land dat bekend staat om zijn cultuurschok voor westerlingen zoals ons. 

Er volgde een stage in Frankrijk met 15 jaar, werken in Spanje met 19, emigreren naar Nederland met 24, een uitstapje naar de VS met 26, vrijwilligerswerk in Peru met 37. Internationaal denken en handelen zit in mijn bloed. 

VAN BINNEN DUITS én een stukje Nederlands

Wie ik nu ben: 

Tijdens het schrijven van mijn boek over onze zakelijke cultuurverschillen merkte ik dat je je afkomst niet kunt negeren of afleren. Je bent en denkt voornamelijk hoe je bent opgevoed, verrijkt met de waarden en eigenschappen van het land waarin je woont. Als ik naar mezelf kijk zie ik dus perfectionisme met een grote portie luchtigheid, gestructureerdheid met verrassende flexibiliteit, zakelijke duidelijkheid met bijzonder veel empathie en visie en diepgang gecombineerd met vrolijkheid en warmte. 

Een aparte maar handige combinatie met kenmerken van beide landen. Al zeg ik het zelf. Wil je het eerst zelf zien? Laat ons connecten op LinkedIn of volg me op Instagram, Facebook en Twitter

Drs. Nina Krockow

Wat anderen van mijn persoon en werk vinden?

“Nina biedt moeilijke situaties het hoofd met helderheid, empathie en een licht soort humor. Dat tilt een heel team op. Haar werkstijl maakt haar echt onderscheidend van andere adviesbureaus.”

Marjolein de Boer

Academie voor Cultuurmanagement

“Nina is mijn rechterhand in Duits-Nederlandse Interreg projecten. Zij is heel scherp op de optimale grensoverschrijdende samenwerking, weet Duitse en Nederlandse partners telkens te enthousiasmeren. Door haar loyaliteit en eerlijkheid zorgt ze ervoor dat iedere partij het maximale uit het project kan halen.”

Drs. Wiel Lenders

Vrijheidsmuseum

“Via een aanbeveling leerde ik Nina kennen. Een perfecte match. Zij schrijft niet alleen mooie Duitse teksten voor onze shop en online sales, maar deelt ook veel waardevol advies over de consument. Doordat ze veel kennis heeft van online marketing kan ze snel schakelen met ons online bureau.”

Dipl.-Ing. Ludo van de Wiel

Arctic Blue

Meld je aan voor onze nieuwsbrief over Zakendoen in Duitsland en onze activiteiten.

Meld je aan voor onze blog en nieuws over Zakendoen in Duitsland.

Je ontvangt direct de eerste 17 pagina`s uit dit managementboek per email! 

Bedank voor je aanmelding. Wij zullen met je gegevens uiterst zorgzaam omgaan. Lees voor meer informatie onze privacy policy.