zakendoen in Duitsland

Vertrouwen, transparantie en een grote keuze uit diverse betaalopties scoren hoog als het gaat om de conversie van een Duitse webshop. In Duitsland zoekt men vaak vooraf op de grote webshop platformen zoals www.amazon.de en www.ebay.de alvorens men beslist om online of toch liever offline te gaan shoppen.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen t.o.v. de Nederlandse online shopping wereld. De 5 belangrijkste  Don`ts hebben we hieronder op een rij gezet:

  1. Zonder registratie geen bestelling?
    Is de bestelling enkel mogelijk als je een account aanmaakt? Vooral voor Duitsers is dit een heikel punt, omdat zij niet graag meteen al hun persoonlijke gegevens op een onbekende webshop achterlaten. Als je wilt dat een consument vertrouwen in je webshop, je producten en diensten gaat krijgen, biedt dan een bestelmogelijkheid aan als gast-user. Om het aanmaken van een persoonlijk account te stimuleren kan men beter speciale klantenvoordelen, zoals kortingen of gratis levering aanbieden.
  2. Geen “over ons”?
    Een pagina die meer vertelt over de organisatie mag op een webshop op de Duitse markt niet ontbreken. Transparantie is een van de belangrijkste factoren voor de consument om een leverancier te gaan vertrouwen. Maak de “over ons” pagina gemakkelijk vindbaar en vertel in eenvoudige en aansprekende taal over je onderneming, je mensen en je doelstelling.
  3. Wie bepaalt de betaalopties?
    Een onoverzichtelijk en te lang durende bestelprocedure is uiteraard heel onvoordelig. Gelukkig zijn hedendaagse webshops met modules uitgerust die aan deze eisen voldoen. Toch haken shoppers aan het einde van een bestelprocedure vaak af. Waarom? Omdat de webshop bepaalt hoe er betaald dient te worden. In Nederland is men eraan gewend vooraf te moeten betalen. In Duitsland wordt echter door webshops ook op rekening geleverd. Risico of voordeel? Andere betaalopties zijn uiteraard creditkaart, machtiging voor eenmalig incasso, Paypal of eSofortbanking.
  4. Verborgen kosten?
    Alle kosten die een aankoop via een webshop met zich meebrengen moeten duidelijk en liefst vanaf het begin van een bestelproces worden gecommuniceerd. Vooral hoge verzend-of retourkosten die pas aan het einde van het bestelprocedure worden getoond zijn een teleurstelling voor de consument. Nogmaals, transparantie is een beslissende factor geworden.
  5. Mobiel shoppen – is je webshop responsive?
    Dacht je dat de meeste consumenten via een gewone pc op het net surfen en online shoppen? De trend gaat toch naar het gebruik van de gsm of de tablet die zowel binnen als buitenshuis gebruikt wordt. Afhankelijk van het product (impulsaankopen van bijvoorbeeld cadeauartikelen) laat je kansen liggen als de website niet responsive en gebruiksvriendelijk op mobiele toestellen te gebruiken is. Uiteraard gaat niet elke webshopeigenaar meteen ook een mobiele app maken. Maar een responsive website is een pre. Denk er ook aan om Call-to-Action-knoppen in de mobiele versie in een groter formaat dan op de gewone website te tonen.

Bekijk eens deze hilarische video over de redenen waarom consumenten bij het online winkelen afhaken !!!

 

Waar stoor jij je als consument het meeste aan als je online winkelt?
Vertel het ons door een bericht hieronder te plaatsen!