zakendoen in Duitsland

Titels in Duitsland blijft een hekelpunt voor menige Nederlandse ondernemer of manager. In het verleden werd me er dus van afgeraden om mijn academische titel op mijn visitekaartje te vermelden. Het was een goed bedoeld advies en ik volgde hem uiteraard. Ik had net mijn Duitse diploma in Nederland laten bevestigen en dus mijn hier geldende Drs. titel. Maar goed, ik wilde natuurlijk niet te koop lopen zoals men het noemde. Er hangt anders een vleugje arrogantie over je heen als je het wel doet. Maar hoe zit dat nou met de titels in Duitsland. Want ik snapte de ophef over dit onderwerp in Nederland niet echt. 

Het uitdragen van titels is in Duitsland geen teken van arrogantie. Zij kijken daar zonder veel emoties naar en interpreteren de feitelijk en neutrale informatie hierachter.

Titels geven Duitsers meer duidelijkheid over:

  1. je expertstatus
  2. je kennisgebied
  3. je bevoegdheid
  4. je rol in het bedrijf
  5. je verantwoording

De feitelijke benadering over titels en ook het respect dat een Duitser voor de verschillen in opleiding, kennis en kunde heeft is veel minder emotioneel beladen dan in Nederland.

Stap over je eigen schaduw en gebruik je titel op je visitekaartje. Het is zakelijk een voordeel om bij voorbaat als vakkundig te worden ingeschat. En als dat voor je prettiger voelt, maak dan een visitekaartje enkel voor je Duitse zakenpartners en klanten.

Overigens heb ik besloten om mijn titel heden wel op mijn visitekaartje te zetten. Als ik al Duitse ben, dan doe ik ook lekker Duits. Het grappige is dat mijn Nederlandse titel (doctorandus) in Duitsland vaak foutief geïnterpreteerd wordt als doctor. Dat is natuurlijk niet correct. Heel eerlijk zie ik de laatste jaren steeds meer titels op Nederlandse visitekaartjes terug komen. Misschien komt dit omdat we er weer gewend aan raken doordat we onze hele opleiding op LinkedIn & Co prijsgeven.

Wil je nog meer weten over hoe je je het beste in Duitsland profileert? Lees dan mijn boek over Zakendoen in Duitsland.

Wat ga jij met je titel doen? Ik ben heel benieuwd naar je commentaar hieronder.