zakendoen in Duitsland

Amazon is groots in Duitsland. Heel groots. Eigenlijk is het de Duitse zoekmachine voor alle denkbare producten. Wat de consument in Duitsland ook zoekt, hij of zij surft eerst door Amazon. Dit verkoopplatform is een uitgelezen kans om de Duitse markt te bestormen. Maar het is tegelijkertijd een handelskanaal waarvoor je haast een eigen afdeling moet opzetten.

Ik heb zelf een tijdje een handelsaccount op Amazon in Duitsland gehad. Alleen al de aanmeldprocedure kostte je veel tijd en energie, laat staan het uploaden van producten, beschrijvingen, foto’s en varianten in de enorme database. Maar dan heb je ook wat. Dan kun je je producten voor een kleine investering in vertalingen niet alleen in Duitsland verkopen maar zelfs op Amazon Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje. 

Je merk op Amazon in Duitsland

Amazon is een aanrader voor de introductie van een nieuw merk in Duitsland, mits je een vrijwel uniek product hebt. Het aanbod is zo enorm dat je met een serie shirts voor dames niet gevonden wordt als je niet hevig investeert in SEO op Amazon. Met een merk kun je echter een shop in shop opbouwen die je veel mogelijkheden biedt. Laat dan ook het gehele fulfilment door Amazon (FBA Fulfilment by Amazon) uitvoeren.

Duitse consumenten vertrouwen Amazon

Als Amazon je producten verkoopt en verstuurd stijgt het vertrouwen van de consument in je automatisch. Dan ben je een Prime aanbieder. En dat levert voor de Duitse consument vele voordelen op, zoals gratis en next-day delivery, gratis retourneren en meer. Prime is bij de Duitse online consument een begrip. Naast uitstekende consumenten- condities bestaat er ook Prime TV, een Prime creditcard en andere diensten die de Prime en dus voorkeursklant ten volste benut.

Gespecialiseerde bedrijven voor Amazon Duitsland

Gelukkig zijn er bedrijven die zich uitsluitend op het aanmelden, beheer, SEO en product placement op Amazon hebben gespecialiseerd. Laat dit gerust aan hun over en focus je alleen op de branding van je merk en de bevoorrading van het Amazon distributiecenter. Lees anders meer over e-commerce in Duitsland in mijn managementboek

Amazon of eBay Duitsland

In Duitsland kan ook eBay niet tippen aan Amazon. Ik heb het eBay systeem nooit goed begrepen en heb me er ook eerlijk gezegd nooit in verdiept. Je kunt er binnen een tijdsbestek opbieden, voor een hogere vaste prijs kopen of zelfs een tegenbod uitbrengen en afwachten of de verkoper erop in wil gaan. Aan mij niet besteed. De concurrentie is op eBay uiteraard kleiner dan op Amazon. Er zijn minder aanbieders, maar dat vindt ik niet voldoende.

Je moet niet vergeten dat eBay van de Duitse consument vooral voor zijn tweedehandse aanbod wordt gekozen. Als je je op de verkoop van gebruikte producten wilt toeleggen dan is eBay de betere keuze.

Amazon of eBay – wat geniet jouw voorkeur voor de verkoop in Duitsland?