zakendoen in Duitsland

Als je denkt dat social media de mediamix in Duitsland in de aanstaande jaren zal gaan domineren of de klassieke marketing zal gaan verdringen, dan heb je het mis. Tenminste, dat blijkt uit de antwoorden van 111 Duitse marketing beslissers, die in juli jl middels een aantal vragen over dit onderwerp werden geïnterviewd.

In totaal werden zeven vragen gesteld waarmee getoetst werd hoe men de toekomst van de marketing branche denkt. Dit zijn vier opvallende trends.

 

 • Klassieke marketing over 10 jaar is relevant
  87% van de ondervraagde Duitse Marketing experts denken dat de klassieke reclame, dus TV, radio en print ook over 10 jaar een aanzienlijke rol in de marketingmix zal blijven spelen.
 • Social media in de marketingstrategie over 10 jaar
  Slechts de helft (49%) van de ondervraagden denkt dat social media de marketingstrategie over 10 jaar zal gaan overheersen.
 • Marketingbestedingen veranderen tot 2023 niet noemenswaardig
  Op de vraag of men denkt dat het marketingbudget significant zal gaan stijgen in de a.s. 10 jaar geeft 55% aan dat dat niet zal gaan gebeuren.
 • Digitalisering maakt voor bijna 1 op de 3 geen verschil
  Bijna een derde (29%) van de ondervraagde marketing experts uit verschillende economische branches vindt dat digitalisering het bereiken van marketingdoelen niet noemenswaardig gaat vereenvoudigen.

Bekijk alle antwoorden hier>>

Duitsland hecht nog steeds meer waarde aan papier dan Nederland, dat blijkt ook uit deze antwoorden. Terwijl de Nederlandse marketeer al zijn zinnen zet op online marketing en ondernemingen denken dat SEO het nieuwe toverwoord is en whitepapers, e-books, social media en blogging de toekomst zijn, lijkt de Duitse marketeer hierover toch anders te denken.

Nederlanders zijn gevoeliger voor trends uit Amerika dan Duitsers. In Duitsland denkt en handelt men nog traditioneler. Als Nederlandse bedrijven in Duitsland voet willen vatten, dan zijn online marketing, SEO investeringen en een Facebook Fanpage zeker niet voldoende. Dat wil ook zeggen dat marketing en communicatie in Duitsland meer geld en tijd zal gaan kosten.

Hoe denk jij over de Nederlandse marketing branche over 10 jaar?
Beantwoord graag in een reactie de volgende vragen uit het Duitse onderzoek met ja of nee.

 1. Zal de klassieke reclame over 10 jaar nog een relevante rol spelen in de mediamix?
 2. Gaat social media je marketingstrategie over 10 jaar domineren?
 3. Denk je dat je marketingbudget in de a.s. 10 jaar significant zal gaan stijgen?
 4. Vereenvoudigd de digitalisering in belangrijke mate het bereiken van je marketingdoelen in de a.s. 10 jaar?

Wij zijn heel benieuwd naar jullie antwoorden.