zakendoen in Duitsland

De relevantie van externe links afkomstig van websites in het land van bestemming heeft tegenwoordig grote invloed op de vindbaarheid van websites. Naast technische zaken moeten je Duitse SEO inspanningen gericht zijn op het winnen van het vertrouwen van de gebruiker. Zoals al in eerdere blogs beschreven zijn Duitse consumenten zeer aan Duitse producten en diensten gehecht. Zij geloven namelijk in het Duitse kwaliteitsniveau en hebben een voorkeur voor lokale zaken.

Hierdoor moet je als buitenlandse aanbieder meer moeite doen. Hoe win je het vertrouwen van de Duitse internetgebruiker en wat kun je dus doen om gezien te worden? En hoe kun je een plek veroveren tussen de vele Duitse aanbieders?

De volgende 5 Duitse SEO tips hebben invloed op het vertrouwen van je doelgroep in jouw bedrijf of product. Als je met deze feiten en verwachtingen rekening houdt verhoog je de duur van een bezoek, het aantal bezoeken en kansen op een aanbeveling. Een website met relevante links afkomstig van websites in het land van bestemming zal tenslotte voorrang krijgen op een domein met buitenlandse links.

1.  De keuze van het domain

Registreer een .de domain. Dat kun je bij een Duitse of Nederlandse provider doen. Het werkt effectiever om een Duitse website los van de Nederlandse website op te stellen. Een country code top level domain (ccTLD) krijgt voorrang in zoekresultaten door internetgebruikers uit Duitsland. De domainextensie van het land waar de doelgroep zich bevindt heeft voorrang op een buitenlandse extensie. Hierdoor zet je site op gelijke hoogte met de concurrenten van dat land.

Een redirect van het Duitse .de domain naar de landenspecifieke domain op de .nl website (bijv. www.uwdomain.nl/de) betekent een daling van de relevantie op lokaal / Duits niveau. En wellicht nog belangrijker: ook het vertrouwen en interesse van de kijker daalt.

2.  Kwaliteit is belangrijker dan prijs

Duitse consumenten / afnemers verkiezen in vele gevallen kwaliteit boven de prijs van een product / dienst. Houd hier rekening mee en leg de focus dus op hele goede content en niet op de prijs. Een voorafgaand zoekwoordenonderzoek is een goede basis.

Vervaardig de webcontent specifiek voor jouw doelgroep(en) en zonder je te laten beperken door de structuren of inhoud van de Nederlandse site. Richt de website volledig in naar de (cultuur)maatstaven van dat land. Dat geld naast tekst ook voor keurmerken, logo’s, URLs enz. Voor SEO is veel unieke content een pre.

Gebruik dus kwalitatief hoogwaardig fotomateriaal, duidelijke en zeer uitgebreide informatie, eenduidige zinvol gekozen Duitstalige paginatitels, keurmerken of andere kwaliteitsbewijzen en referenties.

3.  Geef uitgebreide informatie

Geef de Duitse lezer informatie en nogmaals informatie. Houd kijkers op je site en verhoog de bezoekduur door het leveren van uitgebreide productomschrijvingen en toelichtingen. Denk aan specificaties, voordelen voor de productgebruikers, inhoudsstoffen, feiten, toepassingsmogelijkheden, etc. Hiermee lever je kwaliteit, professionaliteit en transparantie en je verhoogt de duur van de bezoeken en de kans dat je content wordt gemultipliceerd.

Vooral Nederlandse webshops laten steken vallen als het gaat om productbeschrijvingen. Dit is een zeer gemiste kans. Juist middels de productpagina`s, foto’s en productbeschrijvingen kun je uitstekend met de vooraf bepaalde zoektrefwoorden en synoniemen werken.

4.  Denk Duits – denk lokaal  

Duitsland is een enorm groot land met een veel groter aanbod dan in Nederland. Hoe specifieker de zoekwoorden en zinnen worden opgesteld des te groter wordt de kans gevonden te worden. Bovendien hebben Duitsers een voorkeur voor lokale zaken. Het kan dus zinvol zijn eerst voor een Duitse provincie te gaan i.p.v. het hele land.

Als je je marketingstrategie goed hebt bepaald door o.a. je doelgroep d.m.v. demografische eigenschappen te definiëren, gebruik deze dan ook als zoekwoorden en in de content.

5.  Schrijf Duits – link Duits

Onderschat de Duitse kijkers niet. Zij herkennen meteen of ze naar een Duitse website kijken of niet. Moet de lezer zich eerst door een hobbelige tekst doorworstelen zal hij gegarandeerd afhaken.

Een foutloos taalgebruik geld voor de content maar ook voor andere Duitse SEO zaken. Denk hierbij aan correct Duitse URLs, paginatitels, alt tags. Het zou jammer zijn als je hier verkeerde of onjuiste trefwoorden in hebt verwerkt.

Als het gaat om linkbuilding, dan worden in vele Duitse weicatalogussen enkel Duitstalige websites opgenomen. Ook hiervoor is een .de domein en een Duitse uitstraling voordelig. Hieronder een aantal Duitse link-directories.

En nog een handige tip:
Google eens je pagerank (PR) met de door jou gekozen trefwoorden op http://www.whatsmyserp.com/serpcheck.php

Let op: Duitse internetgebruikers googelen nagenoeg altijd via www.google.de.

Wat is jouw beste SEO TIP? Vertel het in een reactie hieronder.