zakendoen in Duitsland

Werken in Duitsland, heeft dat nou voordelen of ook nadelen? Dat wordt ik wel vaker gevraagd. Nu de Coronacrisis een behoorlijke impact heeft op de werkgelegenheid is de blik naar de Duitse arbeidsmarkt niet verkeerd. Vooral in de landelijke grensregio`s liggen de banen niet voor het oprapen. Een voorwaarde voor werken in Duitsland is natuurlijk de taalvaardigheid. 

De Niederrhein (Duisburg, Wesel, Kreis Kleve) en de Mittlerer Niederrhein (Krefeld, Mönchengladbach, Kreis Viersen, Rhein-Kreis Neuss) liggen voor de deur van steden als Nijmegen, Arnhem, Venlo en Roermond. Aan de Niederrhein vind je de belangrijkste staalindustrie van heel Europa. Het hart van de textielindustrie is Mönchengladbach. Verder zijn er veel logistieke hotspots, een uiteenlopende maakindustrie en natuurlijk bouw. De genoemde Duitse steden liggen op slechts 15-45 minuten rijafstand van de grens. Wat houdt de Nederlandse werkzoekenden dus nog tegen? 

Aantal grenspendelaars rond 2018-2020

In 2018 pendelden slechts 16.200 inwoners van Nederland naar hun werk in Duitsland. Andersom waren het er 39.500 Duitsers die 2018 in Nederland werkten. Het aantal grenspendellaars vanuit Nederland naar de Duitse Niederrhein is echter te verwaarlozen. Slechts 2.340 personen werkten in 2020 in de Duitse Niederrhein Regio. Dat wil zeggen dat het merendeel Nederlandse werknemers verdeeld is over Duitse werkgevers in de grote steden Düsseldorf, Köln, Aachen en Münster.

Salaris voor werknemers in Duitsland

Het bruto salaris is aan Duitse zijde hoger dan in de Nederlandse grensregio. Hier volgt een kleine vergelijking: een vrachtwagenchauffeur verdient in Limburg gemiddeld € 1.900 bruto. Aan Duitse zijde beginnen de salarissen echter bij € 2.300 bruto. Maar dat wil niet zeggen dat je hierdoor automatisch meer overhoud. De vrachtwagenchauffeur komt bijvoorbeeld in beide gevallen ongeveer op hetzelfde netto-salaris uit.

Kindergeld voor werkende ouders in Duitsland

Als je in Duitsland werkt heb je recht op kindergeld. Dat is niet mis want het is nagenoeg het drievoudige. Je krijgt per maand in Duitsland ongeveer hetzelfde als wat je van de Nederlandse staat per kwartaal ontvangt. Dus, een in Duitsland werkende ouder ontvangt voor kind 1 en 2 telkens € 204. Vanaf kind 3 ontvang je zelfs € 210 per maand. Het Duitse Kindergeld is overigens belastingvrij. Met drie kinderen heb je zodoende maandelijks € 618 netto erbij.

Wettelijke vakantiedagen in Nordrhein Westfalen

Werk je in Duitsland, dan heb je wettelijk recht op minstens 24 werkdagen per jaar. In Nederland zijn dat met een fulltime baan slechts 20 dagen. En hier komen de feestdagen nog bovenop. NRW telt elf  wettelijke feestdagen, Nederland negen. Ook hier heb je dus profijt van. 

Andere voordelen van werken in Duitsland

Een ander voordeel is overigens ook het prijsverschil voor benzine en levensmiddelen. Hierop kun je mooi besparen als je over de grens werkt. Maar ook de preventieve gezondheidszorg is beter opgesteld bij de Oosterburen. Een eigen risico kent men bovendien in Duitsland niet. Kuren en revalideren wordt vaker vergoed dan in Nederland en de wachttijden voor operaties zijn korter. Als grensganger kun je overigens ook gebruik maken van het Nederlandse zorgsysteem. CZ biedt een speciale verdragspolis voor Nederlanders aan die werken in Duitsland. Zo kun je aan beide kanten van de grens terecht. 

Wil je wekelijks een halve dag vrij terwijl je toch fulltime werkt? Bij Duitse werkgevers kun je je werkuren aak zo in te delen dat je op vrijdag middag vrij bent. Dat geldt tenminste voor vele kantoorbanen.

Nadelen van werken in Duitsland

Nadelen van het werken in Duitsland zie ik persoonlijk niet meer. Voorheen kon je als huiseigenaar soms geen aanspraak maken op de hypotheekrenteaftrek. Echter werd in 2016 een compensatieregeling ingevoerd. Die vereffent het fiscale nadeel bijna volledig. Werkt je partner in Nederland? Dan kun je gewoon de hypotheekrenteaftrek aan hem/haar toebedelen. Zo houd je ook het belastingvoordeel. Ook betreffende de gezondheidszorg biedt de verdragspolis van het CZ tegenwoordig meer voordelen dan nadelen. Beide landen streven ernaar om grensoverschrijdend werken makkelijker en aantrekkelijker te maken. In de afgelopen 5 jaar is er best veel veranderd. 

Wil je meer weten over wonen in Nederland en werken in Duitsland?

Heb je vragen voer arbeid, belastingen en sociale zekerheid of gezinsbijslagenondom wonen in Nederland en werken in Duitsland? Ga dan naar een van de GrensInfoPunten (GIPs) langs de Duits-Nederlandse grens. Daar kun je met alle vragen terecht. De GrensInfoPunten zijn gevestigd bij de Euregio`s in de volgende grenssteden (van Noord naar Zuid):

  • Eems Dollard Regio: Bad Nieuweschans (NL/D)
  • EUREGIO: Enschede/Gronau (NL/D)
  • Euregio Rijn-Waal: Kleef (NL/D)
  • euregio rijn-maas-noord: Mönchengladbach (NL/D)
  • Euregio Maas-Rijn: Aken/Eurode (NL/D)

Ken jij nadelen van werken in Duitsland? Laat dan hieronder een bericht achter.

Lees alles over Werken in Duitsland op de website van de GrensInfoPunten.