zakendoen in Duitsland

Het verschil van reclame in Nederland en Duitsland

Reclame in Nederland en Duitsland verschillen in een aantal opzichten van elkaar. De Nederlandse reclame oogt in eerste instantie flitsender dan de saaie commercials bij de oosterburen.  Je zou daarom denken dat de gangbare reclame in dit land zich als vanzelfsprekend positief onderscheidt van de conservatieve Duitse aanbieders. Er is inderdaad een duidelijk verschil tussen de reclame in Duitsland en reclame in Nederland, maar of je op de Nederlandse manier in Duitsland uitblinkt, is de vraag.

Met Nederlandse reclame bedoel ik reclame van Nederlandse makelaardij. En dan specifiek de B2C reclame van Nederlandse merken, warenhuizen, supermarkten of producten. Denk aan Campina, Albert Heijn, BCC of Kruitvat. Denk hierbij niet aan de Nederlandse versies van internationale merken of producten, zoals Nivea, Dior parfum of Adidas.

Er zijn twee belangrijke verschillen die invloed kunnen hebben op je succes in Duitsland. De mentaliteit van de twee landen  bepaalt namelijk hoe reclame waargenomen wordt – positief of negatief. Zo is:

  1. de Duitse consument niet erg gevoelig voor prijs of prijsstunts. Dat wekt eerder argwaan dan interesse. Iets moet er mis zijn met het product als het ineens voor 50% van de prijs te krijgen is.
  2. de Duitse consument is meer geïnteresseerd in feiten. Is de firma / het product betrouwbaar, kwalitatief goed en neemt de fabrikant zijn eigen product serieus.

Ik zal de verschillen in perceptie iets diepgaander toelichten.

Nederlandse reclame draait om schaarste

Op = op, 1 + 1 gratis, spaar je spaarkaart vol en dan krijg je…, de beste / goedkoopste / grootste, megastuntdealweken en ga zo maar door. In de Nederlandse reclame zetten aanbieders  zich vaak van de concurrentie af door middel van een prijsgevecht, ongelofelijke deals en haast niet te geloven aanbiedingen.

In Nederland draaien reclamespots en ook printadvertenties vaak om kortingen. Het is dus niet verwonderlijk dat Nederlandse consumenten regelmatig afwachten tot een product in de aanbieding komt. Ze weten dat nagenoeg elk product zeker een keer in de aanbieding zal komen.

Voorbeelden van dit soort reclameslogans zijn voornamelijk te vinden in bijv. detailhandel of telecom:

  • Het zijn weer hamsterweken / AH Huismerken, minstens zo goed, stukken goedkoper / Albert Hein maakt u het leven stukken goedkoper (Albert Hein)
  • Laagste prijsgarantie (Jumbo)
  • Steeds verrassend, altijd voordelig (Kruidvat)
  • Veel voor weinig (Hema)
  • Is toch voordeliger (C&A)
  • Goedkoper, dus leuker (Telfort)
  • Perfect live, perfect deals (Vodafone)
  • Low pricing, high service (BCC)
  • Nu blijvend scherp geprijsd / Klus goedkoper met altijd laag (Praxis)

Reclame in Duitsland draait om kwaliteit en loyaliteit

De Duitser houdt van degelijkheid, betrouwbaarheid en hoge kwaliteit. Duitse producten genieten internationaal niet voor niets een hoog aanzien. “Nur das Beste ist gut genug” is een zeer bekende uitspraak.

Het stunten met prijzen kan argwaan en achterdocht wekken. Duitsers ervaren de schreeuwerige Nederlandse kortingstactiek eerder als bedrog of de aangeprezen producten als mogelijk slechte waar.

In Duitsland is kwaliteit leidend. Dat betekent dat de prijs het kwaliteitsniveau aangeeft. Uiteraard bieden ook Duitse bedrijven kortingen aan. Hier gaat het doorgaans echter om tijdelijke acties die op vaste tijden voorkomen, zoals de zomer- en najaarsuitverkoop. De collectie moet de deur uit omdat het nieuwe seizoen eraan komt. Dit is dus een logische, feitelijke en aanvaardbare korting.

Je ontvangt in Duitsland korting als je een bijzonder gewaardeerde klant bent. De klantenstatus bepaalt of de consument speciale prijzen of een aanbieding ontvangt.

Een speciale korting of deal wordt in Duitsland meer ingezet als incentive en minder als lokmiddel.

Tips voor jouw reclameuitingen in Duitsland:

  1. De prijs is niet per se leidend
  2. Praat over de kwaliteit van je product
    – Uitgebreide productspecificaties / productsheets
    – Patent of certificaat
    – Productontwikkeling en research
  3. Creëer betrouwbaarheid door bijv.
    – Keurmerken
    – Testresultaten van je product
    – Klantenservice met diverse opties  om contact op te nemen
    – Productwaarderingen en ervaringsberichten
  4. Wees transparant over je bedrijf
    – Hoe oud is het bedrijf
    – Welk soort bedrijf is het
    – Hoe groot is het bedrijf

Creëer slogan(s), advertenties of reclamespots die kernwaarden tot uitdrukking brengen die aansluiten bij de Duitse normen en waarden.

In deel II zal ik meer over dit onderwerp schrijven. Dan zal het gaan over status en humor in de reclamewereld.

Vind jij Duitse reclame saai? Heb je een mooi voorbeeld over dit onderwerp of over het thema humor in de reclame. Deel je mening hieronder.